2013. november 6., szerda

A két tükör


Az egyik nap a Sátán szórakozni akart. Feltalált egy ördögi tükröt, amelynek mágikus ereje volt: mindent, ami szép volt és jó, azt ocsmánynak és torznak mutatta, ami pedig csúnya volt és rossz, azt nagyszerűnek és értékesnek tüntette fel.
Akkor aztán útra kelt és az egész világot bejárta ezzel a borzalmas tükörrel. Mindenki, aki csak belenézett elborzadt a szörnyű látványtól: eltorzítva, elcsúfítva látott mindent.
A gonoszt persze nagyon szórakoztatta a tükör: minél inkább visszataszítóknak mutatta a tárgyakat, annál jobban tetszettek neki. Az egyik nap olyasmit mutatott neki a tükör, aminek a látványa ugyancsak tetszett a szemének és illetlen nevetésre fakasztotta. Éktelen nevetése közben a tükör kicsúszott a mancsából és ezer apró darabra törött.
Egy hatalmas erejű, rosszindulatú szélvihar felkapta a sok szilánkot, és beterítette vele az egész világot.
A szilánkok akkorák sem voltak, mint egy porszem, de sok ember szemébe hullottak. Ezek az emberek aztán észrevétlen mindent fordítva kezdtek látni: mindenben csak a rosszat tudták észrevenni és csak a gonoszságot tudták meglátni.
Más szilánkokból szemüveglencsék készültek. Az emberek, akiknek ilyen szemüveg jutott, nem tudtak többé sem helyesen látni, sem helyesen ítélni.
Nem találkoztatok már véletlenül ilyen emberekkel?
A széttört tükör némelyik darabja akkora volt, hogy ablaküvegnek lehetett használni. Azok a szegények, akiknek ilyen ablakon át kellett kinézniük, csupa ellenszenves szomszédot láttak, akik állandóan gonoszságon törték a fejüket.
Midőn az Úristen is észrevette, mi történt, nagyon elszomorodott. Rögtön elhatározta, hogy nem hagyja annyiban a dolgot.
Így döntött: – Elküldöm a világba Fiamat. Ő a képmásom, a tükröm. Jóságomat, igazságomat, szeretetemet fogja tükrözni. Úgy mutatja be az embert, ahogyan elterveztem és megalkottam.
Jézus mint tükör jött el az emberek közé.
Aki Benne nézte meg magát, újra felfedezte a jóságot, és a szépséget és megtanulta, hogyan különböztesse meg őket az önzéstől és a hazugságtól, az igazságtalanságtól és a megvetéstől.
A betegek újra bátorságot merítettek az élethez, a reményvesztettek felfedezték újra a reményt. Megvigasztalta a szomorkodókat és segített az embereknek, hogy legyőzzék halálfélelmüket.
Az emberek közül sokan megszerették az Isten tükrét és követték Jézust. Úgy érezték, hogy lángra, új erőre kaptak tőle.
Másokban ellenben felforrt a düh: elhatározták, hogy összetörik Isten tükrét. Ők Jézust megölték. De hamarosan feltámadt egy másik hatalmas szélvihar: a Szentlélek Isten. Felkapta Isten összetört tükrének millió szilánkját és szétvitte az egész világra.
Akinek a szemébe pici szilánk jut is e tükörből, elkezdi úgy látni a világot és a személyeket, ahogyan Jézus látta őket: látni tudja újra elsősorban az összes szép és jó dolgot, az igazságot és a nagylelkűséget, az örömet és a reménységet; a rosszaság és az igazságtalanság pedig megváltoztathatónak és legyőzhetőnek látszik számára.

Nincsenek megjegyzések:

Új kezdés...

  Elég rég írtam itt a blogocska félébe, de legbelül érzek késztetést, hogy írjak. 😊 Megszületünk És nem véletlenül. Igen nem véletlenül sz...