2015. szeptember 26., szombat

Szent Kozma és Damján vértanúk

Szeptember 26
Szent Kozma és Damján vértanúk

Ma azt tapasztaljuk, hogy az orvos, akinek gyógyítania kellene, sokszor a beteg életét megnehezíti.  Mert nem azt látja benne, hogy szenved, hogy elesett. Nem Krisztust látja benne, hanem a pénzt. Csak pénzért halandó gyógyítani. Hála Istenek vannak még kivételek, vannak olyan orvosok, akik a beteggel együtt tudnak érezni. Szent Kozma és Damján nem a pénzért gyógyított. Nem kaptak, hanem adtak: gyógyulást, gyógyszereket, de legfőképpen szeretetett.  És mi volt az emberek hálája? Vértanúság. Egy „hibájuk” volt, hogy nem a császárba hittek, hanem Krisztusba.

Mi kinek akarunk hinni? Krisztusnak vagy a mulandó aranyló pénznek?

 Kozma és Damján orvosok voltak és ikertestvérek. Melléknevük, Anargyroi (pénznélküliek) azt sejteti, hogy a szegényeket ingyen gyógyították. A Diocletianus-féle üldözésben lefejezték őket. Ciliciában működtek, de tiszteletük hamar elterjedt Nyugaton is. Ők az orvosok és gyógyszerészek védőszentjei.
Szent Kozma és Damján ikertestvérek, arab orvosok voltak a hagyomány szerint. Diokletiánusz alatt szenvedtek vértanúságot. Liziás prefektus elsőnek az "apostol ingyen-orvosokat" vetette kínvallatásra, ám eredménytelenül.
Állhatatosságuk miatt megkötözve a tengerbe vettette őket, azonban a köteleik feloldódtak, és sértetlenül jöttek ki a partra. Ezután máglyára állíttatta őket, azonban a lángnyelvek kikerülték a két vértanút. Oszlophoz kötözték ezután a két embert de a nyílzápor sem tett kárt bennük. Megpróbáltatásaiknak a lefejezésük vetett véget 303-ban.
A hagyomány szerint a szíriai Cirruszban (Kürhosz) volt a sírjuk, tiszteletükre itt bazilikát is emeltek. Konstantinápolyban is épült templomuk, ugyanis I. Jusztinián császár a testvérpár közbenjárására halálos betegségéből kigyógyult.
Tiszteletük a 6. században eljutott Rómába. Ekkor IV. Félix pápa (más forrás szerint Szimmachusz pápa) a Fórumon templomot építtetett nekik szentelve. Ezek után az egész Egyházban elterjedt tiszteletük. Nevük bekerült a szentmise kánonjába is. Az orvosok, patikusok és orvosegyetemek védőszentjei.

Nincsenek megjegyzések:

Új kezdés...

  Elég rég írtam itt a blogocska félébe, de legbelül érzek késztetést, hogy írjak. 😊 Megszületünk És nem véletlenül. Igen nem véletlenül sz...