2016. július 11., hétfő

Ora et labora!


2016. július 11. – Hétfő, Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje
Egy alkalommal: Péter megkérdezte: „Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?” Jézus így válaszolt: „Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet.”
Mt 19,27-29

Ora et labora! Imádkozz és dolgozz! Ismerősen cseng ez a mondat mindnyájunk fülében. Szent Benedek jelmondata volt, akire a mai napon emlékezünk. Benedek mindenét elhagyta, hogy Istenek élhessen. Elvonult a világ zajától, lemondott a földi dolgokról és Istent választotta. Imádkozott és dolgozott. Ma éppen ezt a két dolgot nem akarják egyesek, legalábbis nem népszerű imádkozni és dolgozni. Isten nincs, csak a buta ember agyszüleménye. Mindent meglehet magyarázni és a tudományt teljesen próbálják elszakítani a hit világától.
A munka rossz, fáraszt, egy szükséges rossz ahhoz, hogy sok pénzem legyen. Mert ha pénzem van, akkor én vagyok az isten. Akkor nem kell dolgoznom, csak élveznem a földi gyönyöröket. És az így gondolkodó ember rálép a boldogtalanság útjára. Bár látszólag megkóstolhatja a boldogság ízét, de ez csak kóstolás, ízlelés marad, nem lakik jó tőle. Szent Benedek tudta, hogy az ima és a munka vezet el az örök boldogság felé. Tudta, hogy e két dolog által valósíthatjuk meg álmainkat, feladatainkat itt a földön. Így lehetünk igazán azok, akiknek születünk.


Akiket az Úr meghívott asztalához, igyekezzenek tisztán és szépen élni, és fussanak a bűntől! Legyenek a föld sója és a világ világossága, amit Krisztus Jézus nemcsak apostolainak és tanítványainak kötött lelkükre, de követőinek is. Kapisztrán Szent János

Nincsenek megjegyzések:

Új kezdés...

  Elég rég írtam itt a blogocska félébe, de legbelül érzek késztetést, hogy írjak. 😊 Megszületünk És nem véletlenül. Igen nem véletlenül sz...