2021. április 19., hétfő

2021-04-19 Húsvét 3. hét hétfő



„Ne olyan eledelért fáradozzatok, amely megromlik, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre.” Hallottuk a mai evangéliumban Jézus felhívását.

Kedves testvérek! Mi miért fáradozunk? Milyen eledelért? És talán az a kérdés is megszületik szívünk mélyén: melyek is azok az eledelek mely megmarad az örök életre? a kérdező emberek az evangéliumban nagyon jó tudták, hogy az Istenek tetsző dolgokat kell cselekedni, mert ez az, ami megmarad az örök életre. Isten akaratát teljesíteni.

  „Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk?” jön a következő kérdés. De így is fogalmazhatnánk? Tetszik Istennek, ahogy élek, amit teszek. Istennek tetsző életet élek? Ha igen, akkor jó, ha nem akkor változtassak, tegyem meg azt, ami tetsző az Istenek, addig míg nem késő.

Jézus válasza, hogy mi tetszik az Istenek: a hit, mégpedig hinni az Istenbe.

„Istennek az tetszik – válaszolta Jézus –, ha hisztek abban, akit küldött.” Hinni az Atyába, Teremtőkben, akinek mindent köszönhetünk.

Életem legfontosabb döntése az volt és minden nap az: amikor kimondom, hogy hiszek a Teremtőben, hiszek Istenemben. Erre a hitre építkezni, erre a hitre építeni életemet. Míg élünk sosem késő változtatni, tékozló gyermeként visszatérni a szerető Mennyei Atyához.

Gyermeként és most is szeretem nézni a csillagos eget. Mindig a csillagos ég látványa lenyűgözött és lenyűgözz. Szinte hallom a csillagok kiabálását, hogy milyen buta ember az, aki nem hisz Istenbe, nem hisz abban, hogy teremtve vagyunk. Hogy az élet több, mint születés és halál közötti időszak.

Hinni az Istenbe történjék bármi is az életembe. Hinni az Istenbe, ha szerelmes vagyok vagy éppen gyászolok, ha fiatal vagy idős, egészséges vagy beteg, nyertes vagy vesztes. Hinni az Istenbe, mint az első olvasmányba hallott István diákonus, akit hamisan vádoltak, aki bátran, boldogan szembenéz a halállal.

Jézus megígérte, ha csak annyi hitetek is lesz minta az pici mustármag, hegyeket mozdíthatunk el. Ha elég erős a hitünk, akkor legnehezebb álmainkat is valóra válthatjuk. Paulo Coelho „És, amikor igazán akarsz valamit, az egész világmindenség összefog abban, hogy elérhesd.”

Kedvenc idézetem a francia írótól Exuperytől van és pedig: "Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." - Antoine de Saint-Exupéry

Jézus nem hiába mondja azt, hogy a gyerekeké a mennyek országa. Hisz a gyermekek a szívükkel látnak. Vannak álmaik, hogy űrhajósok, repülőpilóták, traktoristák lesznek. Aztán ahogy nőnek, szívük látását a felnőtek beszennyezik a rossz példával. És pedig ilyen rossz magvakkal: légy gazdag, keress sok pénzt, hallgass az eszedre, szíved hangját hagyd el, felejtsd el, álmaidat ad fel, ne azt tedd amit szeretsz, hanem ami pénzt és vagyont hoz. És így lesz az ember boldogtalan.

Kedves testvérek! A ami olvasmányok arra biztatnak, hogy minden körülmények között, bármi is történik velünk, higgyünk az Istenbe, tegyük azt amit szerettünk, a szeretetet éljük meg. Szeressem az Istent, az embert és tegyem azt amit szeretek.

Olvasmányok:

 SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből

Szent István szerpap oly bölcsen beszélt a Szentlélek által, hogy nem tudtak ellenállni neki.

Azokban a napokban István diakónust kegyelem és erő töltötte el, és nagy csodajeleket művelt a nép között.

A zsinagóga hívei közül többen felléptek ellene. A libertínusok, ciréneiek, alexandriaiak és a Kilikiából meg a Kis-Ázsiából jött zsidók vitába szálltak Istvánnal. Ő azonban oly bölcsen beszélt a Szentlélek által, hogy nem tudtak ellenállni neki.

Erre felbujtattak néhány embert, akik azt állították: „Hallottuk, amint káromló szavakat mondott Mózes és Isten ellen!”

Így aztán annyira felizgatták a népet, a véneket és az írástudókat, hogy végül is rárontottak, megragadták, és a főtanács elé hurcolták. Ott hamis tanúkat szólaltattak meg, akik azt állították: „Ez az ember minduntalan a szent hely és a mózesi törvény ellen beszél. Hallottuk ugyanis, amikor azt hangoztatta, hogy a názáreti Jézus romba dönti ezt a helyet, és megváltoztatja a Mózestől ránk hagyott szokásokat.”

A főtanács valamennyi tagja Istvánt figyelte, és olyannak találták arcát, mintha egy angyalé volna.

Ez az Isten igéje.

ApCsel 6,8-15


VÁLASZOS ZSOLTÁR

Válasz: Boldog az az ember, * aki az Úr törvényét megtartja. (1b. vers. - 4 g. tónus)

Vagy: Alleluja. 4. szám.

Előénekes: A fejedelmek cselt szőhetnek és vádolhatnak engem, * szolgád akkor is törvényeidről elmélkedik,

mert örömömre vannak, * és igaz végzésed a tanácsadóm.

Hívek: Boldog az az ember, * aki az Úr törvényét megtartja.

Vagy: Alleluja.

E: Utaidat feltártam előtted és te meghallgattál, * igaz végzéseidre taníts meg engem.

Add, hogy megértsem parancsaid útját, * és elgondolkozzam csodáidon.

H: Boldog az az ember, * aki az Úr törvényét megtartja.

Vagy: Alleluja.

E: Tarts távol a hazugság útjától, * jóságosan add nekem törvényedet.

Az igazság útját választottam, * végzéseidhez tartom magam.

H: Boldog az az ember, * aki az Úr törvényét megtartja.

Vagy: Alleluja.

Zsolt 118,23-24.26-27.29-30


ALLELUJA

Nemcsak kenyérrel él az ember, * hanem minden igével is, mely Isten ajkáról való. Mt 4,4b – 2. tónus.


† EVANGÉLIUM Szent János könyvéből

Jézus Kafarnaumban az Oltáriszentség szerzéséről beszél.

A csodálatos kenyérszaporítás utáni napon a Genezáreti-tó túlsó partján maradt népnek eszébe jutott, hogy csak egy bárka volt ott. Tudták, hogy Jézus nem szállt a bárkába tanítványaival; tanítványai ugyanis egyedül hajóztak el.

Közben Tibériásból több bárka jött a hely közelébe, ahol az Úrtól megáldott kenyeret ették.

Amikor tehát a nép nem találta Jézust, sem a tanítványait, bárkába szálltak, és elmentek Kafarnaumba, hogy megkeressék Jézust. Amikor a tó túlsó partján megtalálták, megkérdezték tőle: „Mester, mikor jöttél ide?”

„Bizony, bizony, mondom nektek – felelte Jézus –, nem azért kerestetek, mert csodajeleket láttatok, hanem mert ettetek a kenyérből és jóllaktatok. Ne olyan eledelért fáradozzatok, amely megromlik, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre. Ezt az Emberfia adja nektek, – őt ugyanis az Atya igazolta.”

Erre megkérdezték tőle: „Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk?”

„Istennek az tetszik – válaszolta Jézus –, ha hisztek abban, akit küldött.”

Ezek az evangélium igéi.

Jn 6,22-29

Nincsenek megjegyzések:

Új kezdés...

  Elég rég írtam itt a blogocska félébe, de legbelül érzek késztetést, hogy írjak. 😊 Megszületünk És nem véletlenül. Igen nem véletlenül sz...