2021. április 21., szerda

2021-04-21 húsvét 3. hét szerda






1945 májusa. Véget ért a II. világháború. A legyőzött Németországot amerikai, angol és orosz csapatok szállták meg. Az egyik kisvárosban az amerikai katonák egy csapata elhatározta, hogy helyreállítják a templomot, amelyet teljesen leromboltak a bombák.

A romok eltakarítása közben az egyik katona rátalált egy régi Krisztus – fejre.

Elámult a szobor arcának szépségén és megmutatta a társinak. Keressük meg a többi darabját is és rakjuk össze – javasolta az egyikük. Mindannyian nekiláttak és türelmesen átrostálták a törmelékeket. Mindenfelé kutattak, de főleg az oltár közelében találtak rá több darabra. Két katona megpróbálta szépen összeillesztgetni a megrongálódott feszületet. De sehol sem találták Jézus kezeit. Amikor elkészült a felújított templom, a feszületet is visszahelyezték az oltárra. Csak a Megfeszített kezei hiányoztak róla. Az egyik katona egy papírlapot helyezett a kereszt lábához ezekkel a szavakkal: „ Ich habe keine andere Hande als deine.” „Most csak a te kezeid vannak nekem.”

Jézus azonban nemcsak a kezünket akarja, hanem a szánkat, a lábunkat, mindenünket, egész valónkat.

Jézusnak szüksége van mindnyájyunkra. Legyek fiatal vagy idős, egészséges vagy ágyban fekvő beteg, Istenek kellek.

Az elmúlt napokban az olvasmányokban hallottuk, hogy István diákonust hogyan ölték meg. Üldözték azokat az embereket, akik hitek Jézus Krisztusban. Legnagyobb üldöző Saul a későbbi Pál volt. Jézus tanítványai nem féltek a haláltól, továbbra is folytatták az örömhír terjesztését.

Mi végre is születünk e világra? Mert Isten akarja, mindnyájyunknak megvan az élet hívatása. Istenek terve van velünk. Isten azt akarja, hogy valami szépet tegyünk e világba. Mégpedig a szeretet által. Mindnyájan tehetségesek vagyunk, van valamire hívatásunk.

Mit kell tennem? A válasz higgyek Jézusba, legyen egy személyes kapcsolatom vele. Beszélgessek vele, gondolják rá napközben. És megtalálom azt, amit meg kell tennem. Nem nagy, világra szóló hőstetteket kell tegyek, csupán apró, kicsi tetteket. A szeretet mindennapok megélését. Ha csupán csak mosolygók embertársaimra, már jó. A tenger, az óceánok cseppekből születnek, apró kicsi cseppekből.

„Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik soha.”

Hogy fordulok Jézushoz? Megszokásból, mint a zsúfolt városok utcán egymás mellet elrohanó emberek, akik rohannak és nincs idő egymásra vagy pedig élő szível, mint egy találkozás egy szívemhez közel álló személlyel, találkozok az utcán, megállok és beszélgetek, nem rohanók, nem sietek, hanem ott vagyok és észre sem vesszem, hogy az idő elrepül.  Nem véletlenül van a bibliába, hogy Krisztus és az egyház közötti kapcsolata az olyan, mint a vőlegény és a mennyasszony közti viszony. Szerelmesnek kell lennünk az Istenbe. A férj és feleség, már nem úgy gondolkodik, hogy én, hanem Mi. Együtt akarják megélni életük hátralevő részét. És így kell nekünk is megélni a szürke hétköznapjainkat Jézussal együtt, hogy mit tenne a helyembe Jézus. Nem az embereknek megfelelni, hanem Istenek. Hisz Isten azt akarja, hogy boldog emberek legyünk. 

Kedves testvérek! Bátran higgyünk Jézus Krisztusba. És ahogy napraforgó virág mindig a napfelé fordul, úgy leszünk mi is virágzó emberek, ha Isten felé fordulunk.

Befejezésül pedig haddj osszak meg egy szép imádságot. Rabindranath Tagore-ól egy indiai író, költőtől aki az első olyan író volt, aki nem európaiként kaptam meg  az irodalmi Nobel díjat: 

„Adj erőt, hogy örömömet-bánatomat könnyen elbírjam,

Adj erőt, hogy szeretetem szolgálatában gazdag legyen.

Adj erőt, hogy sose tagadja meg a szegényt és sose hulljak térdre a gőgös hatalom előtt.

Adj erőt, hogy lelkem a mindennapok felszínessége fölé emelhessem.

És adj erőt, hogy erőmet szeretettel tudjam alávetni a te akaratodnak. 

Adj hozzá erőt”

Olvasmányok:
SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Az üldözés ellenére a hívek mindenütt hirdették Isten igéjét.
István diakónus megkövezése után nagy üldözés tört ki a jeruzsálemi egyház ellen. Az apostolok kivételével valamennyien elszéledtek Júdea és Szamaria vidékére. Istvánnak pedig istenfélő emberek megadták a végtisztességet, és nagyon megsiratták.
Saul ellenben sanyargatta az egyházat: sorra járta a házakat, elhurcolta a férfiakat és az asszonyokat, és fogságba vetette őket.
A szétszéledt hívek, ahol csak megfordultak, hirdették az evangéliumot. Fülöp diakónus Szamaria városába került, és ott hirdette Krisztust. A nép egy szívvel-lélekkel figyelt Fülöp szavaira, mert hallották és látták a csodajeleket, amelyeket művelt. Sok, ördögtől megszállott emberből ugyanis nagy kiáltozás közben eltávozott a tisztátalan lélek, amely megszállva tartotta őket. Sok béna meg sánta is meggyógyult, így aztán nagy öröm támadt abban a városban.
Ez az Isten igéje.
ApCsel 8,1b-8

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Minden föld Istent dicsérje! (Vö. 1. vers. 13. számú responzum. - 10. tónus)
Vagy: Alleluja. 10. szám.
Előénekes: Minden föld dicsérje az Istent, * dicső nevének zsoltárt zengjetek.
Magasztaló énekkel mondjátok Istennek: * „Mily csodásak a te műveid!”
Hívek: Minden föld Istent dicsérje!
Vagy: Alleluja.
E: Az egész föld imádjon és magasztaljon téged, * nevedet zsoltárral dicsérje.
Jöjjetek, és lássátok Isten műveit, * csodálatos, amit az emberekért végbevitt.
H: Minden föld Istent dicsérje!
Vagy: Alleluja.
E: Szárazfölddé lett a tenger, * gyalogszerrel keltek át a vízen.
Örvendezzünk tehát őbenne, * mert hatalmával uralkodik mindörökké.
H: Minden föld Istent dicsérje!
Vagy: Alleluja.
Zsolt 65,1-3a.4-5.6-7a

ALLELUJA
Jézus mondja: † „Mindaz, aki hisz az Isten Fiában, örökké élni fog, * és én az utolsó napon feltámasztom.” Jn 6,40 – 10. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus az élet kenyere.
Kafarnaumban így tanította Jézus a sokaságot:
„Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik soha. Megmondtam nektek: »Bár láttok engem, mégsem hisztek.«
Minden, amit a Atya nekem ad, hozzám jön. Aki tehát hozzám jön, nem utasítom el.
Nem azért jöttem le a mennyből, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, aki küldött engem. Aki pedig küldött, annak az az akarata, hogy semmit el ne veszítsek abból, amit nekem adott, hanem feltámasszam az utolsó napon.
Atyám akarata az, hogy mindaz, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, és én feltámasztom az utolsó napon.”
Ezek az evangélium igéi.
Jn 6,35-40

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
A húsvéti idő köznapjaira III.
Pap: Testvéreim! Esedezzünk az örök Istenhez, hogy töltsön el minket a világot legyőző hit ereje, és a lángot, amelyet az ő kegyelme gyújtott bennünk, semmiféle kísértés ne tudja kioltani! (Gelasianum)
Lektor: 1. Imádkozzunk Szentatyánkért, N. pápáért, hogy a kormányzás terhét Isten akarata szerint viselje!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Imádkozzunk egyházmegyénkért: N. püspök atyánkért, papjainkért és a hívekért, hogy az Úr adjon mindenkinek élő hitet és apostoli buzgóságot!
Hívek: Kérünk téged...
3. Imádkozzunk a népek vezetőiért, hogy igazságban és szeretetben munkálják a békét!
Hívek: Kérünk téged...
4. Imádkozzunk egyházközségünk tagjaiért, hogy a szent ünnepek elmúltával a hétköznapok gondjai között se veszítsék el Isten kegyelmének menyegzős köntösét!
Hívek: Kérünk téged...
5. Imádkozzunk távollévő testvéreinkért, különösen azokért, akik még elzárták magukat a húsvéti szentségek életadó erejétől!
Hívek: Kérünk téged...
Pap: Mindenható, örök Isten! Hallgasd meg könyörgésünket, légy védelmezőnk nappal és oltalmazónk éjszaka, hogy az idők változásai között a te változatlan szeretetedben legyen erősségünk és támaszunk. Krisztus, a mi Urunk által. (Nagy Szent Gergely)
Hívek: Ámen.

 

Nincsenek megjegyzések:

Új kezdés...

  Elég rég írtam itt a blogocska félébe, de legbelül érzek késztetést, hogy írjak. 😊 Megszületünk És nem véletlenül. Igen nem véletlenül sz...